Lage reproductiviteit in wetenschappelijk onderzoek ondermijnt kennisontwikkeling.

Om het onderstaande artikel te citeren: “Lage reproductiviteit in wetenschappelijk onderzoek ondermijnt kennisontwikkeling“. Een goed voorbeeld is het onderzoek aan wondgenezing.  Een citaat uit de EWMA aanbevelingen voor klinisch onderzoek uit 2014 luidt: “Hoewel we allemaal weten dat de kwaliteit van heel veel wondstudies zeer pover is moeten we als European Wound Management Association in het belang van de patiënt onze leden toch aanmoedigen om de kwaliteit van studies te verhogen.” Dit in 2015!

Vaak is in wondartikelen te lezen hoe men onduidelijke resultaten verdedigt met de opmerking: “er is meer onderzoek nodig”. Bedoeld wordt; het resultaat komt niet overeen met de verwachtingen. De verwachtingen van de onderzoeker, ook wel genoemd “expert opinion”.  Het onderzoek wordt dus wat afgezwakt omdat de uitkomsten niet wenselijk zijn.

Nog interessanter is het dat meta-analyses met harde resultaten ook opzij worden geschoven ten bate van de “expert opinion”.  Dit houdt overigens in dat de wondspecialist dus van menig is dat de meta-analyse niet klopt en daarom vasthoudt aan de eigen opinie.

Maar dat betekent dat het dus onmogelijk is om onderzoek te doen aan wondgenezing , anders zou je de meta-analyse moeten accepteren of we hebben te maken met een kolossale logische fout die het onmogelijk maak om met zinvolle en acceptabele meta-analyses te komen. Hoe dan ook, volgens de internationale richtlijnen zijn meta-analyses belangrijker dan de expert opinion.

Buiten dit alles staat de conclusie van dit artikel overeind. In 2015 gebruiken we nog steeds dezelfde aannames als in 1943. Dat wijst op meer dan 70 jaar geen vooruitgang!

Freedman LP, Cockburn IM, Simcoe TS (2015) The Economics of Reproducibility in Preclinical Research. PLoS Biol 13(6): e1002165. doi:10.1371/journal.pbio.1002165
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002165
http://ewma.org/english/publications/ewma-documents-and-articles/ewma-study-recommendations.html
E L Howes. The rate and nature of epithelization in wounds with loss of substance SGO 1943 Vol 76 (738-745)
http://www.woundsresearch.com/article/real-world-experience-decellularized-dehydrated-human-amniotic-membrane-allograft
http://www.magonlinelibrary.com/doi/10.12968/jowc.2015.24.6.245

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.